AANKONDIGING | 17-10-2023

ONDB gaat de hoogte in

Een klein jaar geleden werd de watertoren in Hillegom officieel geopend, bijna een eeuw nadat hij gebouwd was. In 2022 en 2023 is de toren ingrijpend gerestaureerd. Het ‘baken in de bloemenzee’ mag weer gezien worden. Watertoren Bollenstreek is omgebouwd tot een centrum voor werken vergaderen en lunchen. Op 17 oktober kun je zelf zien hoe mooi het geworden is. Dan brengt het ONDB een bezoek aan dit iconische gebouw.

In 2007 wist ondernemer Ad Wijnhout, eigenaar van de AW Groep, de rechten te verwerven op de in onbruik geraakte watertoren. Zijn plan kwam als tweede uit de bus bij een prijsvraag van de gemeente Hillegom. Maar omdat het winnende plan uiteindelijk niet werd uitgevoerd, kreeg Ad de kans om de watertoren grondig te gerenoveerd om te toveren tot een eigentijdse zakelijke hotspot met alle moderne voorzieningen die je als ondernemer nodig hebt.

Steffanie Wijnhout, dochter van Ad Wijnhout, is verantwoordelijk voor de exploitatie van Watertoren Bollenstreek. Wij zullen tijdens de bijeenkomst op 17 oktober bijgepraat worden over de totstandkoming van het project en de vele mogelijkheden die de watertoren biedt voor ondernemers. Van vergaderingen en trainingen tot presentaties en evenementen voor klanten. Van 5 tot meer dan 100 personen en op een unieke locatie. En indien gewenst met een heerlijk werkontbijt, lunch, koffie, thee en versnaperingen. Een ideale locatie om je onderneming op een hoger niveau te brengen.

Genoeg redenen dus een kijkje te komen nemen en meer te horen over het tweede leven van deze 45 meter hoge iconische gebouw in Hillegom. We zien je graag op 17 oktober bij Watertoren Bollenstreek. Inloop vanaf 19:30 uur, start programma 20:00 uur

Baken in de bloemenzee begint opgefrist aan zijn tweede eeuw

Door de financiële crisis vanaf 2008 en recent de coronapandemie bleven de plannen van architect Lars Bouwman een tijdje liggen, maar in de zomer van 2021 kon de restauratie van start gaan. Aan de voet van de toren werd een hoofdkantoor voor de AW Groep gebouwd en op de begane grond is horeca gevestigd. Op de hogere niveaus zijn onder meer prachtige vergaderruimten en flexibele werkplekken gerealiseerd. 

In december 2022 werd de hernieuwde ‘Watertoren Bollenstreek’ officieel geopend door burgemeester Arie van Erk van Hillegom. Hij refereerde bij de opening aan een uitspraak van een verre voorganger van hem die in 1925 de watertoren opende. De toenmalige burgemeester sprak van: ‘een baken in de bloemenzee.’ Het ontwerp van Lars Bouwman is genomineerd voor de Rijnlandse Architectuurprijs die elke 2 jaar wordt uitgereikt. Je kunt nog tot 9 oktober stemmen: https://www.rapleiden.nl/architectuurprijs/.

Van de voorzitter

Hans Zwetsloot
STOL architecten bv
(0252) 21 69 62

 

Het hoogtepunt van het jaar . . . .

 

Beste Lezer,

Elke keer als men vroeger Lisse aan de noordzijde uitreed dan zag men hem vaak over het hoofd. Iedereen kon zich altijd wel die twee bontgekleurde silo’s van de kalkzandfabriek van van Herwaarden herinneren, maar stond daar dan ook een watertoren . . . ? En ja, als men dan op de terugweg iets beter oplette, dan stond daar inderdaad ook nog een veel hogere, donkergrijze, verwaarloosde, doodse betonnen kolos . . . . 

Inmiddels is er een hoop veranderd, want tegenwoordig vallen juist die silo’s niet echt meer op en valt het oog juist meer op dat fraai gerestaureerde en fier overeind staande, monumentale stukje “industriële geschiedenis”. Waarbij het doorzicht door de inmiddels in de schacht aangebrachte ramen (en ook de spiegeling van de lucht in het glas) hem veel slanker maakt waarmee het gelijk ook een veel interessanter beeld oplevert. Er straalt nu eindelijk pas echt weer “leven” uit . . . .   

Vele jaren terug, zo rond 2010 waren er al gemeentelijke plannen om de watertoren op te knappen, waarbij er ook nog een restaurant bovenop zou mogen komen te staan. Het enorme gewicht van de bovenin de toren gevestigde waterbak, die vroeger altijd vol zat (en die nu natuurlijk leeg is), betekende dat er een aanzienlijke overcapaciteit in de fundering van zo’n watertoren aanwezig was. Aan de diverse plannenmakers om bij de prijsvraag met een economisch verantwoord plan te komen . . . .

In dat proces heeft ook Ad Wijnhout die handschoen toen opgepakt. Hij werd uiteindelijk tweede in de prijsvraag, maar zijn plan kwam, in tegenstelling tot het plan van de winnaar, uiteindelijk wel als haalbaar door de “keuring”.  In die tijd was dat nog een plan met boven op het dak van de toren nog drie extra bouwlagen (een tweelaags restaurant met daarboven nog een imposante vergaderverdieping) met op het dak een publiek uitzichtterras. En in de schacht van de kolom zouden dan alle kantoren van de AW Groep (het grond-, weg- en waterbedrijf van Ad) komen. Technisch en constructief bleek het allemaal mogelijk, de vluchtwegproblematiek werd ook opgelost en zelfs de restaurantuitbater werd al gevonden, maar toen kwam er zo rond 2013 een economische dip. Dat maakte dat een dergelijk omvangrijk, kostbaar, bijzonder en ook risicovol plan toch niet echt paste bij het no-nonsense imago van het bedrijf, want wie gaat er in deze economisch onzekere tijden nu een dergelijk imposant eigen kantoor voor zichzelf bouwen . . . . 

Jaren later, nadat het economische tij weer ten goede gekeerd was, heeft Ad de planvorming weer opgepakt. Nu juist zonder extra opbouw en zonder restaurant; gewoon op een wijze dat de watertoren in uitstraling veel meer de oorspronkelijke toren zou kunnen blijven. Inmiddels was ook de strook grond direct langs het Steengrachtkanaal in Ad’s bezit gekomen, waardoor er nu ook veel meer grond direct rondom de toren beschikbaar was. Daarmee was de noodzaak om met de kantoren te “stapelen” en de hoogte in te gaan ook niet meer echt aanwezig. Die centrale kantoorruimte is nu juist op de begane grond gevonden, prachtig gelegen aan het water en met iedereen op dezelfde “werklaag”. En de schacht van de toren bevat nu juist de bijzondere (vergader)ruimtes . . . .

Schitterend om te zien wat het uiteindelijk geworden is. Ad en ook Lars (Bouwman) kunnen meer dan trots zijn op het fantastische eindresultaat. Direct aan de voet van hun hoofdvestiging staat nu het imposante en imponerende kantoor van de AW Groep. Een kantoor waarbij de historische watertoren nu ook echt als hoogtepunt is behouden en waarbij die toren niet gereduceerd is tot slechts de “onderconstructie” van een veel groter opgebouwd volume. Al met al een bijzonder mooi gebouw op een bijzondere mooie plek voor een bijzonder mooi bedrijf, waar het ongetwijfeld fijn werken en verblijven is . . . .

En dat gebouw mogen wij met het ONDB dus eerdaags ook komen bekijken. Dus kom jezelf dus binnenkort ook verwonderen in de “Watertoren Bollenstreek” om daar op de hoogte gebracht te worden van de geschiedenis van zowel de AW Groep als de watertoren . . . .

Ik kijk er naar uit om er straks met jullie over de streek te mogen uitkijken . . . . 

 

Hans Zwetsloot

(voorzitter ONDB)