AANKONDIGING | 23-05-2023

ONDB ontmoet De Gravin van Holland

Op dinsdagavond 23 mei brengt Theater Teylingen het verhaal van Jacoba van Beieren, De Gravin van Holland, exclusief voor de ONDB ten tonele. Je wordt ontvangen met een welkomstdrankje en na de voorstelling is er nog een borrel, inclusief een meet and greet met de cast.
Jacoba van Beieren, de laatste gravin van Holland, is een iconische figuur in onze vaderlandse geschiedenis. Maar wat weten wij nu eigenlijk echt van haar, behalve dat ze op Slot Teylingen in Voorhout woonde, groente en fruit van Keukenhof haalde en op 35-jarige leeftijd tragisch aan haar einde kwam? Theater Teylingen brengt Jacoba tot leven met de glans en het elan die haar toekomen, zonder de rauwe werkelijkheid uit de weg te gaan.

De muziek die Giovanni Caminita speciaal voor deze productie componeerde, is fenomenaal en ontroerend. Het decor, de kostuums en de belichting zijn een lust voor het oog. De voorstelling voelt als een achtbaan: scènes volgen elkaar in hoog tempo en naadloos op, alsof je naar een film kijkt.


Wie was Jacoba?

Jacoba van Beieren leeft in een rauwe mannenwereld, vol intriges en geweld. Ze wordt vaak voor ingewikkelde dilemma’s geplaatst. Degenen die zij het meest liefheeft, ontvallen haar in korte tijd en op haar 16e moet ze als enige erfgenaam een omvangrijke nalatenschap verdedigen. Een spannende periode volgt. Velen willen iets van haar, maar gaat het hen om haar geld of juist om macht? Ondanks alle tegenslagen vindt zij uiteindelijk toch de liefde.

Je wordt verwelkomd met een drankje. Na de voorstelling kun je nog even met een glaasje blijven napraten en de cast van De Gravin van Holland ontmoeten. Vanaf 19:30 uur ben je van harte welkom in ’t Onderdak in Sassenheim. De voorstelling begint rond 20:15 uur.
 

LEUK!

Je kunt je aanmelden mét partner voor deze speciale ONDB-avond. 

 

Wil je een zakenrelatie kennis laten maken met ONDB? Dan lijkt me dit ook een mooie gelegenheid. Meld dit dan even bij één van de leden van de activiteitencommissie en zullen we ze op de gastenlijst plaatsen. 
 
Heb je je aangemeld maar kan je onverhoopt toch niet komen, meld je dan ook even af via dezelfde link in de mail die je kreeg voor de aanmelding. Dan kunnen we anderen blij maken met een plekje. De inschrijving sluit op 22 mei 2023 om 19:30 uur. Bij niet tijdig afmelden (24 uur van tevoren) zijn we genoodzaakt om de gemaakte kosten a €30 p.p. in rekening te brengen.

 
Theater is meer dan zingen, dansen en acteren alleen
Theater Teylingen is in 2016 uit passie en drive geboren. De organisatie is inmiddels uitgegroeid tot een veelzijdig creatief platform. Er is geen winstoogmerk, uitsluitend de wens en drive om mooie voorstellingen te creëren onder aansturing van professionals. Met tomeloze energie en creativiteit op alle vlakken zijn prachtige voorstellingen van hoog niveau gemaakt. Het adembenemende verhaal van De Gravin van Holland wordt gespeeld door een cast van 14 acteurs / actrices.
 

Van de voorzitter

Hans Zwetsloot
STOL architecten bv
(0252) 21 69 62


Regel je eigen bedrijfsopvolging zelf, maar bij voorkeur wel op tijd . . . .


Afgelopen zaterdag heb ik er op TV zo her en der toch wel het één en ander van meegekregen; de Britse “bedrijfsopvolging”, oftewel de kroning van King Charles . . . .
Zo ik het ooit heb begrepen is dat je je eigen bedrijfsopvolging op tijd zou moeten regelen. Maar dan moet het "bedrijf" er natuurlijk wel al klaar voor zijn. En dat was in Engeland kennelijk nog niet helemaal het geval. Dus heeft het uiteindelijk toch nog zo'n 70 jaar geduurd voordat Queen Elizabeth de scepter aan (sinds afgelopen zaterdag officieel) King Charles heeft "durven" overgeven. Niet omdat ze er zelf al klaar voor was (ondanks dat hij dat zelf al decennia lang meende te zijn), maar gewoon omdat ze vorig jaar overleden is . . . .

Bij een "echt bedrijf" zou dat beter en vooral ook veel eerder geregeld moeten zijn. Zelfs bij ons eigen "Oranje" gaat dat tegenwoordig in de regel al veel sneller en ook meer van deze tijd. Daar stapte Koningin Beatrix al eerder opzij ten gunste van Koning Willem IV, en nog bij leven en welzijn ook . . . .

Maar bij de meeste bedrijfsopvolgingen hebben we gelukkig niet te maken met die verplichte genetische opvolging, die soms pas na het overlijden van de “eigenaar” ingezet wordt. Daar kun je gewoon wél voor de beste kandidaat kiezen. Ofwel vanuit het bedrijf zelf, wat in de regel een mooi fenomeen is, ofwel van buitenaf. Maar ook daarbij geldt in de regel vooral: "begin er op tijd aan" . . . .

En “op tijd” betekent niet alleen “niet te laat”, maar doe het vooral ook “niet te vroeg”. Dus doe het ook niet zoals destijds bij Jacoba van Beieren, die, om het familiebezit veilig te stellen en waar mogelijk ook nog wat verder uit te breiden, op vijfjarige (!) leeftijd al uitgehuwelijkt werd aan een negenjarige (!) echtgenoot . . . .

Maar juist dat laatste verhaal intrigeert me eigenlijk meer dan de Engelse versie van het afgelopen weekend. Dus daarom ben ik er zeker ook bij bij het komende extra ONDB-event in Theater "'t Onderdak" in Sassenheim, bij de voorstelling over Jacoba van Beieren, “Gravin van Holland”. Op zich natuurlijk ook geen goed voorbeeld van bedrijfsopvolging, met vandaag de dag nog slechts een “Ruïne” als tastbare herinnering, maar ongetwijfeld wel een interessant en boeiend verhaal . . . .

Er komt een moment dat jezelf ook onderdeel van de geschiedenis van je eigen bedrijf zult gaan worden. Vóór die tijd is het vooral van belang om vol in het leven te staan (en na die tijd uiteraard ook nog steeds . . . .). Dus het actief onderdeel uitmaken van een zakelijk netwerk kan daarbij ook van belang zijn, met het ONDB als mooie gelegenheid. Je weet tenslotte nooit wie je daar tegenkomt en wat daar allemaal van zou kunnen komen . . . .

Misschien hoor je daar dan juist wel dat interessante ervaringsverhaal van iemand in dezelfde levensfase of kom je daar eventueel die potentiële opvolger van buitenaf nog wel tegen. Nóg meer aanleiding om te komen, en doe dat dit keer dan vooral ook op tijd . . . .    

Hans Zwetsloot

(voorzitter ONDB)