AANKONDIGING | 18-04-2023

Omtzigt Watersport 125 jaar - het ONDB viert mee

In 1898 schreef de over-over-overgrootvader van Alex Omtzigt zich in bij de Kamer van Koophandel. Dat maakt Alex tot de 5e generatie. Sinds 2010 leidt hij samen met zijn vrouw Miriam het bedrijf. Sindsdien is het bedrijf fors gegroeid. Er kwam een nieuwe hal en het bedrijf werd dealer van Oud Huijzer boten. Sinds 2018 is Omtzigt Watersport importeur van de exclusieve Rand Boats. Op 18 april is het ONDB te gast bij dit bijzondere Sassenheimse bedrijf.
Het bedrijf begon eind 19e eeuw in Zoeterwoude als kolenhandel. Aan het water, dat was makkelijk voor de aanvoer. Maar toen Nederland aan het aardgas ging, kwam de klad in de kolenhandel. De kolenschuur raakte steeds leger, en mensen uit de buurt vroegen of ze hun boot daar misschien konden stallen voor de winter.
Naast het stallen hield het bedrijf zich ook steeds meer bezig met de handel in boten. En zo veranderde het kolenbedrijf in een watersportbedrijf.
Alex en Miriam Miriam beloven ONDB’ers een ‘spetterende botenshow’ en een rondleiding door het bedrijf met het verhaal van verleden, heden en toekomst van het watersportbedrijf. “Het wordt een leuke avond. Mensen kunnen boten bekijken en natuurlijk is er volop gelegenheid om wat te drinken en te netwerken.”

Omtzigt Watersport
Industriekade 22
2172 HV te Sassenheim

Er is voldoende parkeergelegenheid.

 
Oog op de toekomst

Omtzigt Waterport verhuisde in 1993 naar de huidige locatie aan Industriekade in Sassenheim, met een rechtstreekse verbinding naar de Kagerplassen. 13 jaar geleden namen Alex en Miriam het bedrijf over van zijn vader. Het was geen beste tijd; midden in de economische crisis die na de bankencrisis uitbrak. De meeste mensen hadden andere zorgen dan welke boot ze zouden kopen. Maar Alex en Miriam hadden hun optimistische oog op de toekomst gericht

Ze investeerden om het bedrijf klaar te maken voor die toekomst. Ze lieten een nieuwe hal bouwen met kantoorruimte en gaven de showroom een facelift. Daarnaast zorgden ze voor een uitgebreid aanbod aan nieuwe boten en occasions. Ze werden geholpen door de groeiende populariteit van sloepen en tenders. In 2013 werd Omtzigt Watersport dealer van Oud Huijzer. Het bedrijf was sinds 1991 ook al dealer van Chris-Craft en importeert sinds 1996 Topcraft consoleboten en tenders.


Supergave Deense boten

In 2018 kwam Alex Omtzigt in contact met de Deense botenbouwer Rand. “Een supergaaf merk”, aldus een enthousiaste Miriam Omtzigt. Het was liefde op het eerste gezicht. Rand boten worden gebouwd door twee broers. Het merk is nog jong en we bouwen samen om het een plek te geven in de markt. De boten hebben fantastische vaareigenschappen. Ze zijn er in 6 modellen, vanaf 60.000 euro.” Voor mensen die iets minder te besteden hebben, heeft Omtzigt ook voldoende keuze, verzekert Miriam.


Lekker gepruttel

Elektrisch varen is in opkomst, merken ze bij Omtzigt Watersport. “Het wordt steeds meer een trend”, vertelt Miriam. “Rand levert ook prachtige elektrisch aangedreven boten. In Amsterdam is elektrisch varen al verplicht. Het is wel de vraag of de jachthavens het aankunnen. Er zullen veel meer elektrische laadpalen moeten komen. Het is wel lekker stil, zo’n elektromotor. Al vind ik zelf het gepruttel van een benzinemotor ook wel lekker.”

 

Van de voorzitter

Hans Zwetsloot
STOL architecten bv
(0252) 21 69 62

Lentekriebels . . . .


Beste Lezer,

De zomertijd is inmiddels weer in het land. We zijn de bijbehorende jetlag al lang weer kwijt en de avonden zijn ineens weer heerlijk lang geworden. En ook om zes uur ’s ochtends is het al weer stilaan licht aan het worden. Kortom, we bruisen automatisch van de energie, dus het is weer de tijd van onze jaarlijkse lentekriebels . . . .
En met die veel langere dagen is het best wel eens goed om in alle hectiek eens wat beter om je heen te kijken. Gewoon onderweg in de auto, als je door de streek rijdt. Zie overal de narcissen weer in bloei staan en zie ook de hyacinten en de tulpen de kop al weer opsteken. Onze unieke streek, de Bollenstreek, verandert weer langzaamaan in dat bijzondere kleurenschilderij, dat wij zelf eigenlijk maar zo heel gewoon vinden. Gewoon, omdat we dat beeld nu eenmaal al jaren kennen en het daarom zo gewoon zijn gaan vinden. Maar dat is het natuurlijk helemaal niet, het is juist heel bijzonder . . . .

Gek eigenlijk, dat we zelf op vakantie in het buitenland onze auto, vaak onverwacht en op de meest onmogelijke plekken, aan de kant zetten voor die ene mooie en unieke foto van dat veld met zonnebloemen, lavendel, mais of graan, terwijl we de net zo unieke (kleuren)pracht hier zó voorbij rijden. En dat we daarnaast ook elke keer weer balen van al die toeristen, die hier voor ons rijden en die hier hun auto’s, ook onverwachts en op de meest onmogelijke plekken, steeds aan de kant zetten voor die ene mooie en unieke foto . . . .

Ik vind het juist heerlijk als de streek weer vol loopt met al die duizenden toeristen, die hier voor hun plezier naar toe komen. Die brengen namelijk een positieve vibe mee en dat brengt je zelf dus ook al in een vakantiestemming. En dat al vér voor de eigenlijke zomer . . . .

Wat mij betreft gaan we dan ook hard door op de inmiddels ingeslagen weg van het opruimen van de verrommeling van de streek en van het jaarrond aantrekkelijk maken van deze streek. Niet alleen door middel van die unieke bollen, maar juist ook met al het andere moois wat we hier te bieden hebben: de zee, de binnenwateren, de duinen, de omliggende steden, de musea, de horeca en uiteindelijk zelfs ook nog (een beetje) de zon . . . .

Dus kijk om je heen en zie de pracht van onze streek en zie vooral ook de mogelijkheden en gebruik je eigen lentekriebels vooral ook om nieuwe initiatieven in die richting te ondernemen. Want van een groeiend toerisme profiteren we hier uiteindelijk allemaal mee en dát maakt dan weer dat we uiteindelijk zelf ook weer (meer) op vakantie kunnen . . . .    

Hans Zwetsloot

voorzitter ONDB