AANKONDIGING | 21-03-2023

Een laatste afscheid en daarna...?

Je hebt het er liever niet over. Maar op 21 maart a.s. kun je je in één keer laten informeren over uitvaarten, testamenten en nalatenschappen, wat er allemaal geregeld kan worden. En daarnaast uiteraard ook om met ONDB-leden het glas te heffen op het leven! 
Op het kerkhof bij de Sint-Bartholomeüskerk in Voorhout staat een grafsteen met daarop: "Het is geen grap, hier ligt Ab". Met daarboven een afbeelding van de steek van prins carnaval. Ab was kennelijk een fuifnummer. Ik ga ervan uit dat Ab zelf bepaald heeft wat er op zijn steen zou komen te staan. Daarmee heeft hij iets gedaan wat veel mensen niet doen: nadenken over zijn dood en wat daarna komt. De bijeenkomst van ONDB op 21 maart a.s. staat in het teken van het laatste afscheid en de periode die daarop volgt. Daarnaast is er aandacht voor de periode voorafgaand aan het afscheid. 
 
Tijdens deze bijeenkomst vertelt uitvaartverzorger Herma Pijfers (Monuta Herma Pijfers) over wat er allemaal mogelijk is bij een uitvaart. Hans den Braven (Partiar, executeur van nalatenschappen) vertelt wat er na een overlijden allemaal geregeld moet worden, maar ook op welke manier je praktische zaken kunt regelen voordat je afscheid moet nemen. De bijeenkomst vindt plaats in Crematorium Duin- en Bollenstreek, waar je ook een rondleiding kunt volgen door het prachtige gebouw. 

Omdat we daarna ook nog tijd willen overhouden om bij te praten, beginnen we deze keer om 19:00 uur zodat het programma stipt om 19:30 uur kan beginnen. 


Het adres is Crematorium Duin- en Bollenstreek, Achterweg-Zuid 62, Lisse. Er is voldoende parkeergelegenheid. 

LET OP!
Inloop vanaf 19:00 uur, start programma 19:30 uur. 

Een treurige uitvaart, of een feest met muziek?

Ondernemen is vooruitzien. Toch kijken we liever niet zo ver vooruit dat we ons afvragen wat er gebeurt als wij er niet meer zijn. En dan gaat het niet alleen over wat er op onze steen komt, maar ook over hoe het verdergaat met ons gezin, wat er gebeurt met het bedrijf, of je begraven of gecremeerd wil worden, en of je een treurige uitvaart wilt of juist een feest met live muziek. 

Misschien sta je er niet zo graag bij stil, zoals zoveel mensen, maar ook voor jou komt ooit het moment om afscheid te moeten nemen van je naasten. Wellicht heb je wel een idee hoe jouw eigen afscheid eruit moet komen te zien. Maar heb je dat ook aan je naasten verteld en heb je daar ook al dingen voor geregeld? En misschien heb je helemaal nog geen idee of heb je er nog nooit over nagedacht. 

In een testament worden de hoofdlijnen geregeld, zoals wie jouw erfgenamen zijn en wie jouw zaken moet regelen als jij er niet meer bent. Heb je geen testament, dan regelt de wet veel. Maar hoe zit het met de vormgeving van de uitvaart zelf en de praktische en juridische afwikkeling van je nalatenschap? Dat zijn geen zaken om in een testament te regelen en de wet bepaalt dat (gelukkig) ook niet. Maar het zijn wel belangrijke zaken om over na te denken. Door je eigen wensen tijdig vast te leggen hou je daarin zelf de regie. Vaak geeft dat rust.  


 

Van de voorzitter

Hans Zwetsloot
STOL architecten bv
(0252) 21 69 62

Het verhaal van de Wolf en de Vos . . . .


Beste Lezer,

Afgelopen jaarvergadering in De Muze hebben we met zijn allen ademloos geluisterd naar het (levens)verhaal van Edwin de Wolf, de “Mister Invictus” van Nederland. Edwin is een beroepsmilitair, die tijdens een crisisbeheersingsoperatie in Bosnië één van zijn benen (en ook bijna zijn leven) verloor door een bermbom . . . .
De weg naar die bom toe werd daarbij op zich al heel beeldend en spannend door hem verteld, maar het verhaal van het hele traject erna was nog veel leerzamer en inspirerender. De wijze les, die eruit te trekken was, is vooral dat áls je ooit verandering zult willen bereiken je altijd bereid zult moeten zijn om daarbij zélf de eerste stap te zetten. Intrinsieke motivatie en de bereidheid tot het maken van stappen, daar gaat het om, desnoods waar nodig met de professionele hulp van anderen. En in de regel moet die stap daarbij dan ook gelijk de goede kant op, maar als die beoogde “goede kant” dan achteraf toch niet de juiste blijkt te zijn, dan kan er altijd gewoon weer een nieuwe stap in een dan weer nieuwe richting gezet worden. Blijf niet zitten in een hoekje, maar kom in beweging, want met moed, toewijding en veerkracht zou niets je van geluk en succes moeten kunnen weerhouden . . . .

En dat geldt eigenlijk voor vrijwel alles in het leven. Je bent er in de regel altijd zelf bij om ergens zoveel mogelijk positieve invloed op te kunnen hebben, zowel privé als zakelijk. En dus eigenlijk ook ten aanzien van het ONDB. Dus kom het komende jaar weer eens wat vaker naar de ONDB-events, neem eens een introducee (waarvan je denkt dat je die persoon er ook een plezier mee doet) mee, of denk er zelfs eens over na hoe gaaf het is om je eigen bedrijf een keer op een ONDB-event te presenteren . . . .

En het geldt uiteraard ook in de sport, dat hebben we afgelopen zondag weer kunnen zien. Ook daar is er een Wolff (dit keer met twee f-en). Hij is de teammanager van het succesvolle Mercedes-F1-team en zij hebben er aan het begin van het vorige seizoen op gegokt (hoe kan het ook eigenlijk anders als je Toto heet?) om met een compleet afwijkend ontwerp voor hun raceauto te komen. Op zich een goede en gewaagde “eerste stap”, maar dat bleek helaas voor hen echter totaal geen succes. Waar ze jaren van overwinningen en kampioenschappen aaneenregen werd er vorig seizoen maar één overwinning geboekt. En met een hele winter de tijd om de auto weer door te ontwikkelen zijn ze uiteindelijk toch bij dat afwijkende concept gebleven . . . .

Het niet zetten van die tweede “eerste stap” maakte dat ze afgelopen zondag in de eerste race van het seizoen nóg meer naar achteren reden, met als gevolg dat Toto Wolff die race beoordeelde als de “allerslechtste race” uit zijn hele carrière als teambaas. Waarbij naar zijn stellige mening het hele komende seizoen (dat overigens nog 22 races voortduurt . . .) ook gelijk al als verloren beschouwd kon worden. Tijd voor die Wolff om eens met de andere Wolf te gaan praten . . . .

In diezelfde race reed ook Fernando Alonso mee, een inmiddels 41-jarige (!!) coureur, die in het verre verleden al tweevoudig wereldkampioen geworden was en die nog steeds als “sluwe vos” te boek staat. Hij maakte vorig jaar de onverwachte overstap naar Aston Martin, een ambitieus team in wording. Dus voor hem toch ook weer een nieuwe “eerste stap”. Niet om daar zijn medecoureur Lance Stroll (“het zoontje van de baas”) even te helpen om wereldkampioen te worden, maar gewoon om zelf voor die ultieme uitdaging te gaan; zijn derde wereldkampioenschap (ook al werd hij daar door sommige “kenners” om uitgelachen) . . . .

Met inbreng van zijn eigen kennis en ervaring meewerken aan de ontwikkeling van een zo goed mogelijke auto binnen een team waar de kennis en kunde nu met ogenschijnlijk onbegrensd kapitaal (van “Papa Stroll”) extra gefaciliteerd wordt. Met als gevolg dat daar hele grote stappen gemaakt zijn en daar nu juist wel al een verrassend goede auto ontstaan is, die, in combinatie met de bovengemiddelde rijderskwaliteiten van Fernando, in die eerste race gelijk al een zonder meer verrassende podiumplek opleverde . . . .

Het bovenstaande laat maar weer eens duidelijk zien dat het “niet nemen” van een beslissing (om van een aantoonbaar falend auto-concept af te stappen) eigenlijk veelal ook een beslissing inhoudt (namelijk dat het nu alsnog rigoureus aanpassen van dat concept bijna niet meer tijdig mogelijk is en dat daarmee al een heel seizoen verloren lijkt te gaan). En dat het “wel nemen” van een beslissing (de stap naar Aston Martin) een uitermate grote stap naar succes lijkt te kunnen zijn (nu al een derde plek en nog 22 races te gaan) . . . .

Succes begint in de regel bij jezelf. Dus doe daar je voordeel mee, want dat is zeker geen fabeltje. Nee, daar is vroeger in de Fabeltjeskrant in het Praathuis van Bor (de Wolf) door Lowieke (de Vos) immers al veel vaker met een glaasje grenadine op geproost: “Hat-sie-kie-dééééé !!!!”

Hans Zwetsloot

(voorzitter ONDB)