AANKONDIGING | 17-01-2023

Nieuwjaarsborrel bij Cheers!

Na het fantastische kerstgala bij LIMES aan den Rijn proosten we op 17 januari bij Cheers! in Voorhout of een gezond en succesvol 2023. Een extra reden om te komen is de presentatie van TeekensKarstens advocaten notarissen over 'Hoe ga je om met grensoverschrijdend gedrag'. Het afgelopen jaar zijn er veel zaken van (seksueel) grensoverschrijdend gedrag in de media gekomen. Wat mag en wat mag niet? Waar moet je als ondernemer op letten?

Ondernemers hebben een dubbele verantwoordelijkheid, legt advocaat René Nieuwmans van TeekensKarstens advocaten notarissen uit. ‘Je moet je bewust zijn van je eigen gedrag richting medewerkers. Je wilt je werknemers motiveren en goed laten presteren, maar daarbij gelden wel regels. En wat vroeger geaccepteerd werd, daar kom je nu niet meer mee weg. Daarnaast moet je zorgen voor een veilig werkklimaat en voorkomen dat er tussen medewerkers dingen gebeuren die onacceptabel zijn.’
Op dinsdag 17 januari komt René van TeekensKarstens advocaten notarissen met een collega naar Cheers! om de ONDB-leden te vertellen over wat mag en wat niet mag. Over regels en valkuilen, met voorbeelden van jurisprudentie en zaken die het afgelopen jaar de publiciteit hebben gehaald. Wat je kunt doen om een veilig werkklimaat te scheppen. En dat gaat verder dan alleen zeggen: ‘Als er wat is, mijn deur staat altijd open.’

Cheers!
De Nieuwjaarsborrel is in het altijd gastvrije Cheers! in Voorhout, Herenstraat 106, tegenover de kerk. Inloop vanaf 19:30 uur, aanvang 20:00 uur. We proosten graag samen met jou op een succesvol en gezond 2023! Ben je ook bij? En neem gerust eens een introducé mee.

 
Hoe ga je om met grensoverschrijdend gedrag

Grensoverschrijdend gedrag was een van de grote thema’s van 2022. Met het schandaal rond de Voice of Holland en beschuldigingen aan het adres van onder meer Jeroen Rietbergen, Marco Borsato en Ali B ging een nationale beerput open. Steeds meer mensen, vooral vrouwen, meldden zich als slachtoffer van (seksueel) grensoverschrijdend gedrag. Uit de sportwereld, de showbusiness en het bedrijfsleven.

Matthijs van Nieuwkerk
In november kwam de Volkskrant met een pagina’s lange reportage over de driftbuiten van Matthijs van Nieuwkerk bij De Wereld Draait Door. De man achter succesvolle programma’s als DWDD, Chanson! en Top 2000 a gogo kon inpakken, en de vraag is of hij ooit nog op tv zal terugkeren. Dezelfde Volkskrant kwam ook met een groot verhaal over de redactie van NOS Sport, waar meldingen over seksueel grensoverschrijdend gedrag, intimidatie en pesterijen op de werkvloer al vijftien jaar zouden worden genegeerd.

Borsten voelen
Advocaat René Nieuwmans van TeekensKarstens heeft het aantal rechtszaken zie exploderen. De groei werd al ingezet door #MeToo, maar de grote golf kwam na het schandaal bij The Voice. ‘Het afgelopen jaar hebben we meer zaken gehad dan in de 25 jaar daarvoor’, zegt René. ‘Het klimaat is duidelijk veranderd. Vroeger kon je als man soms nog wel wegkomen met een schunnige opmerking bij het kopieerapparaat, maar nu niet meer.’

Als voorbeeld noemt hij een affaire bij een van de Big 4 accountancykantoren. Daar kon een secretaresse haar spullen pakken nadat ze geklaagd had over ongewenste intimiteiten van een partner. ‘Dat zou nu echt niet meer kunnen. In september oordeelde de rechter dat een topmanager bij KLM Catering Services terecht ontslagen was nadat hij de borsten van een receptioniste betastte.’

Ook vrouwen
Overigens zijn het niet uitsluitend mannen die grensoverschrijdend verdrag vertonen. Kamervoorzitter Khadija Arib was een uitstekende voorzitter, maar haar houding en gedrag richting het ambtelijk personeel waren volgens medewerkers onacceptabel. En vlak voor de jaarwisseling werd Kaouthar Darmoni uit haar functie gezet als directeur van Atria, het kennisinstituut voor emancipatie en vrouwengeschiedenis. Volgens een onderzoek zou zij zich schuldig hebben gemaakt aan ‘(seksueel) grensoverschrijdend en intimiderend gedrag’.

 

Van de voorzitter

Hans Zwetsloot
STOL architecten bv
(0252) 21 69 62


Klaar voor het nieuwe jaar . . . . . .


Beste Lezer,

De champagne en de oliebollen zijn inmiddels al weer verteerd en de meeste vuurwerkresten zijn ook al weer van de straat geraapt (er mocht immers in de meeste gemeentes weer lekker geknald worden). We zijn daarnaast, al of niet via de gebruikelijke file, ook al weer een keer op ons werk beland. En het mooie is: “We staan weer uitgerust en fris aan de start voor een nieuwe etappe, dus we hebben er helemaal zin in, laat 2023 maar komen !”
Wie dat gevoel herkent heeft op voorhand al een voorsprong. Juist die bruisende energie en die positieve blik vooruit kenmerkt de ware ondernemer. Er is nu tenminste weer een heel nieuw jaar in het vooruitzicht waarin er weer volop aan nieuwe kansen en uitdagingen gewerkt kan gaan worden.

Kijk, het moet natuurlijk niet zo zijn dat de kerstvakantie als een hinderlijke onderbreking van de eigenlijke hobby (het werk) wordt ervaren, want dat zou niet goed zijn. Juist de kerstperiode is, in ieder geval voor de niet-horeca-ondernemers, vaak hét moment van bezinning en van samenzijn met vrienden en familie. Twee dingen waar je juist ook energie van zou moeten krijgen. Zelfs met “Driving home for Christmas” op de achtergrond ! Als je daarvan weg zou willen vluchten moet je je toch lichtelijk zorgen beginnen te maken . . . .

Voor mij is het altijd het ideale moment om het lijf (en vooral ook de geest) weer even tot rust te laten komen, waardoor ook vaak nieuwe inzichten ontstaan. Alle deadlines van eind december zijn dan net gehaald en de maatschappij staat dan altijd even een dikke week bijna stil.

Het is als na een tussensprint in een wielerkoers, de snelheid is er even uit en het peloton waaiert weer breed uit. Even met zijn allen genietend van het "fietsen" en krachteloos pedalerend uitrijden, klaar voor de nieuwe tempoversnelling. En zelfs als je dan even iets zou achterlopen kun je juist op zo’n moment weer vrij gemakkelijk inlopen om weer bij de rest van de groep aan te haken, maar dan moet je op dat moment alleen nog even ietsjes langer doortrappen. En ook dat zou nog niet eens zo erg moeten zijn, omdat je uiteindelijk toch ooit vanuit liefhebberij bent gaan "fietsen" . . . .

Dat betekent niet dat ik in die kerstperiode niets doe en alleen maar in de luie stoel hang. Nee, dat zeker niet. Ik slaap wel uit, maar ook dan ben ik er zonder wekker nog voor zevenen uit. Nee, ik doe dan vooral die “andere” dingen. Juist die (vaak huiselijke) dingen die er in de hectiek van het werk in de regel altijd maar bij inschieten, omdat ze dan juist hinderlijk verstorend in de flow zijn. De ziektekosten van de afgelopen jaren declareren, de computer opschonen, dat schilderijtje ophangen, dat lampje vervangen, foto's archiveren, het dakraam zemen, de schuur opruimen, je kent het wel.

En achteraf blijken ook dat soort klusjes, als je er dan eenmaal gefocust aan begonnen bent, dan vaak maar heel weinig tijd te vergen en na afronding ook nog grote voldoening te geven. Dit niet in de laatste plaats omdat ze dan ook maar weer gedaan zijn en dus in de komende periode niet meer storend “voor de voeten” kunnen liggen . . . .

Of ik werk mijn (eeuwige) “leesachterstand” van vakbladen en (ondernemers)magazines weg of ik pak gewoon een vijfsterrencryptogram of ik duik in de jaarlijkse kerstpuzzel van de AIVD (voor wie niet weet wat dat is: zie https://www.aivd.nl/onderwerpen/aivd-kerstpuzzel). Allemaal input die de geest prikkelt en die inspiratie geeft op alle vlakken. De fysieke en de mentale batterij raken zo vanzelf opgeladen en ook de route wordt zo automatisch heroverwogen en waar nodig bijgesteld; klaar voor de volgende etappe.

En zo heb je eigenlijk geen goede voornemens meer nodig voor het nieuwe jaar en is het gewoon weer tijd geworden voor de hobby en kunnen we weer volop gaan “koersen”, waarbij we vooral uit moet gaan van eigen kracht en ook goed op de hoogte moeten zijn van de te rijden route. Dus de neus in de wind en vol op de pedalen demarreren; dan kijken we van de zomer wel weer een keer achterom waar het peloton gebleven is.

Ik wens jullie dit jaar allemaal ook veel “fietsplezier” !!   

Hans Zwetsloot

voorzitter ONDB