AANKONDIGING | 24-08-2021

ONDB Sloepentocht

Een mooie zomerse traditie van het ONDB is de jaarlijkse sloepentocht over de Kagerplassen en door Leiden. Vorig jaar kon dit evenement helaas niet doorgaan, maar dit jaar gaan we weer het water op.

Nieuwe datum!
Dinsdag 24 augustus zijn we te gast bij Olympia Charters in Warmond.
 

Vanaf 17:00 uur ben je welkom aan de kade aan de Veerpolder. Een uurtje eerder dan in voorgaande jaren. Dit is omdat de boottocht dit jaar in augustus is in plaats van in juni. De dagen zijn korter en we willen graag voor donker weer terug zijn.

Om 17.30 uur gaan we aan tafel. Het eten wordt verzorgd door Van der Hulst Catering. Na het eten gaan we aan boord van de sloepen en varen we over de Kagerplassen richting Leiden voor een rondvaart door de grachten langs historische panden. Leiden vanaf het water is prachtig.

Kort na zonsondergang leggen we weer aan in Warmond. Dan kunnen we nog even bijpraten onder het genot van een drankje.


LET OP!
​Nieuwe datum dus nieuwe kans om in te schrijven. Maar óók als je je eerder al had ingeschreven
moet je jezelf dus opnieuw inschrijven!


Tijdens dit evenement houden we ons aan de corona-regels. Daardoor is het aantal opvarenden per sloep beperkt. Meld je daarom snel aan voor dit mooie event, dan ga je zeker de boot in. En kun je dan alsnog niet, meld je dan ook af via dezelfde link in de mail. Dan is er weer ruimte voor een ander ONDB-lid.
 
Olympia Charters
Olympia Charters in Warmond, direct aan de Kagerplassen, verhuurt al sinds 1977 jaar motorjachten en sloepen. De eigenaren hebben een enorme passie voor het varen en brengen dat graag over op hun gasten. Je kunt er individueel een sloep of jacht huren en het water op gaan. Maar de sloepentocht is ook een ideaal bedrijfsuitje, met of zonder catering. Met de SloepenGame maak je er ook nog een uitdaging van.

Leiden grachtenstad
Leiden is na Amsterdam de stad met de meeste bruggen, grachten en singels. Leiden heeft maar liefst 28 kilometer aan waterwegen en 88 bruggen. De Leidse grachten maakten in de zeventiende eeuw al deel uit van het stadsplan. De buitenste gracht werd gegraven om de stad te beschermen. Rondom de historische binnenstad ligt een zes kilometer lange vestinggracht. De Leidse singels vormen een van de grootste stadsverdedigingswerken van Europa waarvan de structuur nog intact is.
 

Van de voorzitter

Hans Zwetsloot
STOL architecten bv
(0252) 21 69 62

De kop is eraf, maar laten we vooral het hoofd erbij houden . . . .


Beste Lezer,

We zijn vorige maand voor het eerst na lange tijd eindelijk weer eens met het ONDB bij elkaar gekomen op Landgoed Tespelduyn. En dat werd een grandioos succes, met een leuke activiteit, met lekker weer én met lekker eten. Iedereen die er bij was heeft het zondermeer naar zijn/haar zin gehad en vond het vooral ook heel fijn om elkaar na zo'n lange tijd weer eens "in het echt" te kunnen spreken.
Terugkijkend is er, hoewel wij zelf als ONDB niet heel veel hebben kunnen organiseren, in zo'n jaar toch best veel gebeurd. Kijk ik één jaar terug dan schreef ik in juli 2020 een voorwoord over "15 miljoen mensen", want dat was toen wereldwijd de stand van zaken ten aanzien van de Corona-besmettingen. Zie ook onze ONDB-website (bij "Archief") of gebruik gewoon deze link: Nieuwsbrief-2020-07. Destijds een situatie met veel meer onzekerheid dan nu en met op dat moment ook nog niet eens zo heel veel zicht op de snelle komst van een werkend vaccin . . . .

Kijken we nu opnieuw weer eens wereldwijd naar het Covid-19 dashboard van de Johns Hopkins-universiteit, dan staat de teller inmiddels op bijna 200 miljoen (!) geregistreerde besmettingen en zijn wij als Nederland daarbij als helaas weer opgeklommen naar de 20e plaats van dat "klassement", met bijna 1,9 miljoen gevallen. Maar desondanks lijkt die situatie hier nu toch behoorlijk onder controle . . . .

Want gelukkig staan we er inmiddels anno nu qua (overlevings)kansen namelijk een heel stuk beter voor. Waar het daggemiddelde in de eerste golf op de piek nog zo'n 250 doden op zo'n 1.250 besmettingen bedroeg (dus 1 op 5), was dat bij de piek van tweede golf al "afgezwakt" naar zo'n 175 doden op zo'n 14.000 besmettingen (dus 1 op 80). Hoewel er met dat veel hogere aantal besmettingen toen in absolute zin natuurlijk nog steeds veel te veel mensen overleden per dag. Maar bij de meest recente piek van een maand geleden was het nog "maar" zo'n 10 doden op zo'n 12.000 besmettingen (dus 1 op 1.200), waarmee dat nu ineens veel meer naar aanvaardbare proporties is gekomen. Waarbij iedereen zich waarschijnlijk dan ook nog eens zal realiseren, dat die derde golf voor een heel groot deel aan de eigen ongeduldigheid van een hele grote groep mensen te wijten is geweest. Want of die grote hoeveelheid mega-evenementen (en voor een deel helaas ook "superspread"-evenementen . . . .), die er nu ineens moest komen, nou allemaal echt zo keihard nodig waren geweest? Dat had toch allemaal ook wel iets kleinschaliger en wat verantwoorder geregeld kunnen worden . . . . ?

Belangrijk is het daarom dat de vaccinatiegraad in Nederland behoorlijk verhoogd is (nu zo'n 50 miljoen doses) en dat de ziekenhuizen het inmiddels nu wel weer onder controle hebben. Maar nóg belangrijker is dat we ons voorlopig nog een poosje behoorlijk blijven gedragen de komende tijd. En dus sluit ik nogmaals af met de boodschap van het voorwoord van vorig jaar juli . . . .

Kijkend naar ons eigen land blijft dat oorspronkelijke liedje dan ook nog steeds door mijn hoofd malen: "15 miljoen mensen, op dat hele kleine stukje aarde, die schrijf je niet de wetten voor, die laat je in hun waarde". En dat gaat het beste als iedereen dat intrinsiek kan opbrengen, omdat ze daar zelf uiteindelijk ook de noodzaak en de behoefte van inzien. Juist nu in deze huidige tijd al, maar ook gewoon straks in de periode erna, als er waarschijnlijk toch wel iets van een werkend medicijn beschikbaar zal zijn. Dus laat dát nu de belangrijkste boodschap voor de komende tijd zijn; blijf vooral rekening met elkaar houden en laat iedereen in hun eigen waarde . . . .

Dus geef elkaar vooral de ruimte, want alleen op die manier is het verantwoord om weer bijeen te komen, ook voor ons als ONDB. Dat is ons gelukkig vorige maand alweer gelukt en dat gaat ons de komende maand bij de sloepentocht natuurlijk ook weer lukken. Maar dat kan natuurlijk alleen maar met hulp van jullie allemaal, dus daar rekenen we ook nu weer op . . . .

Hans Zwetsloot


(voorzitter ONDB)