AANKONDIGING | 20-08-2019

ONDB-strandfeest bij Zand in Katwijk

Het is zomer! Dat betekent dat de inmiddels traditionele strandbijeenkomst van het ONDB eraan komt. Op dinsdag 20 augustus is Dirk Schipper van grandcafé aan zee Zand in Katwijk onze gastheer. Hij gaat ons laten ervaren wat hij onder gastheerschap verstaat. Een gezellige sfeer, zonnige muziek, hapjes en drankjes en een heuse gin-tonic-proeverij. 
Een eeuw geleden begon Dirks overgrootvader met de verhuur van tenten, stoelen en ligbedden. Vanuit een klein houten gebouwtje verkocht hij ook drankjes en versnaperingen. Honderd jaar later staat op dezelfde locatie een prachtig strandpaviljoen. Het is in juni 2018 opengegaan en je kunt er jaarrond terecht voor ontbijt, lunch, diner, streetfood of een drankje.
 
‘We hebben alles in huis om onze gasten een topverblijf te bieden’, zegt Dirk. ‘Onze producten zijn kraakvers, de koks zijn vakkundig en de bediening is vriendelijk en enthousiast. We hebben een uitgebreide kaart, een uitstekende keuken en een uitnodigend terras. Van een hapje eten met je gezin tot een bruiloft of bedrijfsfeest, hier moet je zijn. Ik nodig alle ONDB-leden van harte uit om ons uit te proberen.’

ZAND grandcafé aan zee, Boulevard Zeezijde 35, Katwijk aan Zee (recht tegenover de vuurtoren)

Inloop vanaf 19:30 uur, aanvang programma 20:00 uur.
Je kunt vooraf natuurlijk ook een hapje komen eten, maar dat dan wel op eigen kosten.

Parkeren kun je in de prachtige parkeergarage op de boulevard, € 1,70 per uur.
 
Jaarrond gastvrij welkom bij Zand
‘We hebben vorig jaar gekozen voor een permanente vestiging’, vertelt Dirk Schipper. ‘Tot die tijd bouwden we ieder voorjaar op en braken we na het seizoen weer af. Dat was kostbaar en zwaar en we konden het gebouw niet de kwaliteit en uitstraling geven die we wilden. Dat kan nu wel. En gasten kunnen het hele jaar bij ons terecht. We zijn niet ontevreden over de eerste winter.’

Half leven in de horeca
Dirk (29) werkt al sinds zijn 15e in de horeca. Hij heeft een eigen restaurant gehad op de boulevard en kwam daarna als bedrijfsleider bij zijn vader in het bedrijf. De planning is dat hij het bedrijf binnenkort overneemt en dat zijn vader met pensioen gaat. Naast Zand staat strandpaviljoen Zilt, dat is ook van Dirks vader. Daar heeft zijn broer de leiding.

In beweging blijven
Zand heeft een trendy uitstraling met dito menukaart. ‘We houden de ontwikkelingen en trends in de gaten. De markt verandert snel, gasten hebben morgen weer andere wensen dan vandaag. Daar proberen we op in te spelen. Als je over een paar jaar hier komt, ziet het er waarschijnlijk weer heel anders uit. We blijven in beweging.’

Strandhuisjes
Volgend jaar hoopt Dirk ook gasten te kunnen ontvangen in 11 strandhuisjes. De vergunningen hiervoor zijn bijna rond. ‘Stel je voor: ’s avonds lekker op het strand met een glaasje wijn, inslapen met het geruis van de zee op de achtergrond, ’s morgens een ontbijtje in je huisje of bij ons op het terras. Een heerlijke strandvakantie.’

 

Namens de activiteitencommissie

Van de voorzitter

Hans Zwetsloot
STOL architecten bv
0252-216962

Gewoon lekker eventjes met de pootjes omhoog . . . .


Beste Lezer,

Juli is inmiddels al voorbij; het is gewoon al weer augustus. De vakantie komt er ineens wel heel erg hard aan. "Time flies" denk je dan al gauw, maar dit jaar lijkt het gewoon allemaal nóg sneller te gaan dan voorheen. Ondanks dat we dit jaar in onze regio relatief laat vakantie hebben wordt ik uiteindelijk toch best wel verrast door het feit hoe dichtbij het ineens allemaal al weer is . . . .
Op zich niet erg natuurlijk, want er is helemaal niets mis met vakantie. Het is immers altijd weer een heerlijke en ontspannen tijd om samen met het gezin de accu weer op te laden op mooie en bezienswaardige plekken. Boekje lezen, lekker vaak (en vaak ook lekker) uit eten, puzzeltje maken, museumpje pikken, lekker luieren, etc. Gewoon even doen waar je op dat moment met zijn allen zin in hebt en het leven even niet door de agenda (en de klant) laten bepalen. Sterker nog, er is in die periode in de regel even helemaal geen agenda . . . .   

Ik heb gelukkig leuk, gevarieerd en uitdagend werk en dat maakt dat ik op zich het hele jaar door wel over een soort van "continu vakantiegevoel" beschik. Want ook mijn werk geeft me door het jaar heen steeds maar weer nieuwe energie. De "meter van de eigen accu" blijft dus eigenlijk gewoon continu op vol vermogen staan. Een Duracell-konijn zou er volgens mij nog bijna moe van kunnen worden . . . .

De enige uitzondering op dat "door-het-jaar-heen-vakantiegevoel" is eigenlijk alleen maar de periode, die vlak voor de feitelijke vakantie ligt. Dan is er altijd weer die jaarlijkse hectiek van nog eventjes de nodige bouwplannen indienen, nog even wat ontwerpen afronden (om die dan voor de daaropvolgende drie weken bij de klant in de week te kunnen leggen), nog even dit, nog even dat. Dit los allemaal nog van de diverse klanten, die er nog even met een "last-minute-klusje" tussendoor komen. En dat alles met die keiharde deadline van dat onvermijdelijke vakantievertrekmoment voor ogen, want dát moment uitstellen is er dan natuurlijk niet meer bij . . . .

Waar iets door het jaar heen normaliter altijd nog wel eens met "de lange vrijdag" (zie een eerder voorwoord) of gewoon in goed overleg met "één weekje later" opgelost kan worden, betekent opschuiven dan ineens "over de vakantie heen tillen" en dus gelijk zo'n drie tot vier weken later. Maar dat voelt nu eenmaal nooit lekker, dus dat wordt zoveel mogelijk vermeden. En daarmee worden die laatste weken net vóór de vakantie al vrij snel de meest hectische weken van het jaar. Gewoon omdat je nu eenmaal vindt dat je op zich pas met tevreden klanten (en dus ook zelf met een goed en voldaan gevoel) zou mogen vertrekken. Hectische weken waarna je dan dus juist ineens wel hard toe bent aan die échte vakantie . . . .

Ik neem aan dat dit bij de meesten van jullie niet veel anders zal zijn. Dus ook jullie wens ik bij deze dat "voldane vertrekgevoel" toe. Prettige vakantie allemaal. Rust lekker uit en geniet er vooral ook van.

Gewoon lekker eventjes met de pootjes omhoog . . . .
           
Hans Zwetsloot
(voorzitter ONDB)