AANKONDIGING | 16-05-2017

BBQ Beach Paradise

Dinsdag 16 mei a.s. slaat de lente in volle omvang toe. We gaan die dag genieten van de mooie Nederlandse kust, we gaan powerkiten op het strand en we sluiten de dag af met een heerlijke bbq op het strand. Deze bijeenkomst mag je gewoonweg niet missen.  
We zijn dit keer te gast bij Beachclub Wantveld Katwijk waar ons een heerlijke bbq in de serre wordt aangeboden. Beachclub Wantveld Katwijk is één van de mooiste strandpaviljoens van Nederland. Menig feest is hier al gevierd. Van intieme bbq’s in de serre, trouwpartijen, bedrijfsfeesten, tot feesten voor grote groepen mensen tot 1000 personen. Ook heeft Beachclub Wantveld Katwijk een goed restaurant, waar de meest heerlijke gerechten in de open keuken worden bereid.
 
Beachclub Wantveld Katwijk heeft een volledig nieuw paviljoen en is het hele jaar open. Voor meer informatie kijk op www.wantveldkatwijk.nl.
 

Voordat we gaan bbq-en zijn we uitgenodigd om te gaan powerkiten (vliegeren) bij AquaSports, dat is gelegen op het strand naast Beachclub Wantveld Katwijk (op strandvak 23). Ook zullen er andere strandactiviteiten georganiseerd worden. AquaSports is hét adres voor watersport plezier en water activiteiten. AquaSports biedt een breed programma van strand- en watersport activiteiten. Hier kan je terecht voor een bedrijfsuitje, een vrijgezellendag, verjaardag of welke individuele of groepsactiviteit dan ook. Voor meer informatie kijk op www.aquasports.nl.
 
Het programma voor 16 mei 2017 is als volgt:
 
   • Inloop bij Beachclub Wantveld Katwijk 17.30 uur – 17.45 uur 
   • Aanvang strandactiviteit 17.45 uur
   • Aanvang BBQ   19.00 uur
   • Einde avond    22.00 uur

Het belooft weer een topavond te worden die je niet mag missen!
 
Beachclub Wantveld Katwijk is gelegen aan de Noordduinseweg 6, 2221 BL Katwijk. Er is ruim voldoende parkeergelegenheid op het parkeerterrein De Noordduinen (betaald parkeren). Deze avond kunnen geen introducees worden meegenomen.
 

LET OP! Gezien de kosten van deze avond, wordt een no-show fee van € 35,- in rekening gebracht wanneer je na aanmelding niet verschijnt en je je niet tijdig (uiterlijk 48 uur vóór aanvang van het evenement) hebt afgemeld.  
 

Van de voorzitter

Hans Zwetsloot
STOL architecten bv
(0252) 21 69 62

De kunst van het overdrijven . . . .Beste Lezer,

Ze hebben er volgens de organisatie van het Bloemencorso ook dit jaar weer gestaan, die méér dan één miljoen bezoekers. Sterker nog een mogelijk iets te overenthousiaste wethouder verklaarde in al zijn euforie zelfs publiekelijk dat het er dit jaar wel twee keer zoveel waren als vorig jaar. Dus eigenlijk twee miljoen . . . .
Nou had ik vorig jaar al een keer voor jullie uitgerekend wat voor een straatbeeld één miljoen mensen langs een route van zo’n veertig kilometer zou opleveren. Dat betekent namelijk dat, als er over de gehele route aan twee kanten van de straat mensen staan (voor zover dat overal überhaupt al zou kunnen, hetgeen te betwijfelen is) en deze mensen hart op hart tachtig centimeter uit elkaar staan, ze uiteindelijk overal tien rijen dik zouden moeten staan. En bij twee miljoen mensen dus aan weerszijden twintig rijen dik . . . .

Nou, dat sluit niet helemaal aan bij het beeld dat ik zelf van het corso heb; ook dit jaar weer niet. Maar ja, misschien stond ik ook dit jaar toevallig nét weer op dat enige rustige plekje. Toch denk ik dat ook dit weer een gevalletje van het eeuwig blijven volharden in het ook de jaren ervoor steeds weer geroepen magische getal van één miljoen. Er is bij het Bloemencorso op dit punt dus kennelijk geen weg meer terug. Kijk, een beetje overdrijven mag natuurlijk echt wel, maar hou het wel realistisch.

Is dat aantal van één miljoen mensen dan nog enigszins geloofwaardig ergens anders op te baseren ? Ook dat wil in mijn beleving niet echt lukken. Tijdens de afgelopen Paasdagen waren er zo’n 850.000 toeristen geregistreerd in héél Nederland. Tijdens het corsoweekend zullen dat er in héél Nederland ongetwijfeld een stukje minder geweest zijn en het is niet aannemelijk dat dan al die toeristen ook nog eens uitgerekend in de Bollenstreek geweest zouden zijn. Dus zo’n 300.000 toeristen (wat al zou neerkomen op zo’n 5.000 busladingen) zou naar mijn mening echt het maximaal realistisch haalbare toeristenaantal zijn dat überhaupt naar het corso zou kunnen komen kijken.

Dus de resterende 700.000 zouden dan kennelijk uit de inwoners van de direct aanliggende gemeentes moeten bestaan. En ook dat wordt toch een beetje een probleem. Tellen we alle inwoners van Noordwijkerhout, Noordwijk, Teylingen, Lisse, Hillegom, Heemstede en Haarlem bij elkaar op dan komen we op zo’n 285.000 inwoners, waarvan we er allemaal héél veel kennen die dit jaar écht niet naar het corso geweest zijn. En die “wegblijvers”  worden daarbij dan echt niet gecompenseerd door wel komende inwoners uit de overige omliggende gemeentes . . . .

Ook verkeerskundig is het getal van één miljoen bezoekers niet echt realistisch voor te stellen. Afgelopen zondag had Keukenhof, over de gehele dag gezien, te maken met zo’n 40.000 bezoekers en stonden alle wegen rondom Lisse geheel vast. En dat terwijl de N208, de eigenlijke corsoroute, gewoon open was (daar reed op dat moment immers geen corso). Dus om nu op corsozaterdag, in een korter tijdsbestek en met een afgesloten N208 zo ongeveer 25 keer zoveel bezoekers aan- en af te voeren zonder noemenswaardige verkeersproblemen . . . .

Toch maakt het eigenlijk helemaal niet uit of er nu wel of niet één miljoen mensen komt kijken. Het Bloemencorso blijft gewoon een uniek en kleurrijk evenement, dat zondermeer een schitterende promotie voor de Bollenstreek is. En daar hebben we hier in de streek uiteindelijk allemaal wat aan. Ook al staan we er dan één dagje per jaar voor (of door) in de file. Zonder overdrijven een stukje folkloristische “kunst”, waarbij ze vanuit de organisatie alleen “de kunst van het overdrijven” nog niet helemaal beheersen . . . .

Hans Zwetsloot

(voorzitter ONDB).