AANKONDIGING | 20-12-2016

ONDB Winter Beach Party

Op dinsdag 20 december nodigt het ONDB je uit voor een spetterende ONDB Winter Beach Party!
We starten met een geweldig walking diner gevolgd door een wervelende show van de coverband Soulbeach.
 
Wanneer  Dinsdag 20 december a.s.
Feesttijd  19.30 – 00.30 uur | zaal open vanaf 19.00 uur
Waar  Alexander Beach, Koningin Wilhelminaboulevard Noordwijk (afrit 10)
Voor wie  Leden en hun privé partner
Dresscode  Feestelijk (http://www.dresscode.nl/dresscodes/feestelijk/)
Parkeren  Betaald parkeren tot 21.00 uur (€ 1,00 per uur)


Bij no-show wordt er een bedrag van € 50,00 exclusief B.T.W. per persoon in rekening gebracht.
 

Van de voorzitter

Hans Zwetsloot
STOL architecten bv
(0252) 21 69 62


Makkers, staakt uw wild geraas . . . .


Beste Lezer,

Het is weer bijna Sinterklaas. Eindelijk, zou ik zo zeggen, want we praten inmiddels al bijna het hele jaar over Zwarte Piet. En die discussie is nog lang niet over vrees ik; dat zal volgend jaar ook nog wel even zo doorgaan. We zijn wat dat betreft hard bezig om een alleraardigst kinderfeest volledig om zeep te helpen door er heel nadrukkelijk (en in mijn ogen gezocht en onterecht) een racisme-stempel op te plakken. En in die discussie is kennelijk alles veroorloofd . . . .  
Sterker nog, de discussie verhardt zich de laatste tijd steeds meer en begint inmiddels ook openlijk op straat, gewoon ín het zichtveld van de kinderen, uitgevochten te worden. Op zich niet echt empathisch van al die lieden die zelf zo hard om een empathische behandeling schreeuwen. En wat de activisten betreft moeten we eerdaags zelfs ook de geschiedenis nog maar even gaan herschrijven en moeten er ook nog een aantal straten van naam veranderd worden. Heeft op zich niets met elkaar te maken, maar zo blijven ze wel voer voor hun nu nog oeverloze discussie houden.

Volgens mij gaat dit voor nu toch echt wel te ver. We leven hier immers gewoon in een democratie en dan is het op zich de bedoeling om niet alleen de eigen argumenten goed gemotiveerd neer te leggen, maar ook naar die van de anderen te luisteren, om daarna netjes af te wachten hoe we daar als gekozen meerderheid mee om gaan. Dat gaat niet snel, maar dat gaat wel. We roken inmiddels niet meer in openbare gebouwen, we laten onze honden niet meer op straat poepen en we twijfelen al over het spelen op kunstgrasvelden. Zo zijn er nog vele voorbeelden te noemen van zaken waar de verandering uiteindelijk toch zou moeten kunnen lukken. We zijn met zijn allen als samenleving dus best wel tot die algemene verandering in staat, ook bij schier onoplosbare zaken. Zélfs bij zoiets als het Sinterklaasfeest; want ook daar is de roe inmiddels al lang uit de schoen verdwenen en worden er ook al lang geen stoute kinderen meer meegenomen naar Spanje. Gewoon omdat we dat inmiddels, vanuit algemene zin gezien, kennelijk niet meer passend vinden. Maar zelfs zonder haard of schoorsteen in huis wordt die schoen gelukkig toch nog steeds gewoon onder de verwarming gezet . . . .

Ook zouden we het Sinterklaasfeest natuurlijk gewoon helemaal kunnen afschaffen; zijn we gelijk van de hele Zwarte-Pieten-discussie af. We hebben immers altijd nog de Kerstman, die even verderop in december ook altijd weer aan de beurt is en die de laatste jaren steeds vaker zelfs al vóór 5 december in de etalages verschijnt. En tijdens de Kerstdagen hebben in de regel ook de meeste mensen vrij, dus heeft iedereen ook veel meer tijd voor al dat gedoe rondom cadeaus, rijmen en surprises. Maar ja, dan gaat er natuurlijk commercieel gezien wat fout in de detailhandel, dus ook dat zal hem wel niet worden. We blijven voorlopig dus liever gewoon van twee walletjes eten: én Sinterklaas én de Kerstman. Ook al zou je over die laatste ‘feestneus’ natuurlijk ook genoeg zaken kunnen bedenken wat er allemaal met hem niet in de haak zou zijn. Want dat hij allerlei kabouters en elfen voor zich laat werken zou misschien wel eens helemaal in het verkeerde keelgat kunnen schieten bij de ‘Club van Kleine Mensen’. Voor je het weet evolueert dat dan ook weer naar een gevalletje discriminatie . . . .

Maar laten we eerst nog maar even normaal blijven doen met zijn allen. Ik wens iedereen daarom zowel een prettige Sinterklaas als een prettige Kerst, waarbij ik van harte hoop dat we van beide feesten nog jaren de mooie traditie zullen kunnen blijven behouden. Al is het niet voor onszelf, dan in ieder geval voor onze kinderen. Dan zien we de komende jaren wel hoe het allemaal gaat aflopen met onze ‘Pieterman knecht’. Daar lossen we dan binnenskamers wel van op hoe we daar op termijn buitenskamers mee om zullen moeten gaan. Niet als individu, maar gewoon met zijn allen . . . .  
           
Hans Zwetsloot

(voorzitter ONDB)