AANKONDIGING | 18-10-2016

Kookworkshop


Op dinsdag 18 oktober zijn we met het ONDB te gast bij Kookstudio De Kookerij Culinary College in Noordwijkerhout. Tijdens deze bijeenkomst zullen wij, onder leiding van chef de cuisine Klaas van Winsen, eigenaar Judith Booij en hun team, ons eigen 3 gangen menu gaan koken. Doelstelling van deze avond is namelijk om lekker interactief met elkaar bezig te zijn, gezellig met elkaar te koken in groepen van 10 personen en te genieten van hetgeen we met elkaar hebben klaargemaakt.

Aanmelden kan nog tot uiterlijk 12 oktober vòòr 12.00 uur.
LET OP: VOL = VOL! 

Vergeet niet om OOK vòòr deze deadline jouw keuze voor het hoofdgerecht en eventuele dieetwensen door te geven.  

Kook. Leer. Proef. Beleef.
Dat doe je bij dé culinaire hotspot van Nederland. In de professionele, industriële en zeer sfeervolle keuken- en restaurantomgeving maakt men onder vakbekwame leiding van de chefs & staf elk seizoen wisselende menu’s. Alleen met pure ingrediënten en producten, zoveel mogelijk fairtrade en streekgebonden. Kwaliteit is een vanzelfsprekendheid. De Kookerij is de ideale zakelijke partner als event locatie en voor food gerelateerde events. Zij organiseren voornamelijk kookworkshops. Met 10 volledig uitgeruste kookeilanden en een demonstratie eiland op een podium, biedt de locatie royaal ruimte aan 15 tot 150 gasten. Koken is ontzettend leuk, vooral samen. Maar koken is zeker niet altijd even gemakkelijk. Naast plezier is educatie erg belangrijk. Daarom leert men bij de Kookerij onder leiding van de enthousiaste chefs niet alleen bijzondere gerechten te maken, maar bijvoorbeeld ook alles over de oorsprong en gebruik van producten. Voor meer informatie zie www.kookerij.com
Menu
Het menu voor deze avond ziet er als volgt uit:

- Voorgerecht -
Gerookte zalm met bloemkool crème en een couscous van bloemkool, met huisgemaakte dille-mayonaise
 
- Hoofdgerecht (Keuze vis of vlees) -
Zeewolf met een zacht-pittige kerrie couscous en romanesco bloemkool, haricots verts en prei
of
Parelhoenfilet onder de huid gevuld met een duxelle van bospaddenstoelen, daarbij dikke frieten van koolraap, puree van koolraap met kerrie en kort gebakken bospaddenstoelen
 
- Nagerecht -
Parfait van sinaasappel en oranjebloesem water met flexibele pure chocolade, granité van sinaasappel en verse sinaasappel partjes
 
- Koffie of thee -
Met mokkaboontjes
 
Wij verzoeken jullie, naast de reguliere aanmelding via de nieuwsbrief, in een aparte mail aan te geven voor welk hoofdgerecht je kiest (vis of vlees) en of je eventueel dieetwensen hebt. Doorgeven keuze hoofdgerecht + dieetwensen: Uiterlijk 12 oktober vòòr 12.00 uur!!  Dan sluit de inschrijving voor deze bijeenkomst. Op de avond zelf kunnen we, om organisatorische redenen, helaas geen rekening meer houden met dieetwensen. Stuur je mail naar activiteiten@ondb.nl

Parkeren kun je op het eigen terrein van de Kookerij of in de wijk (let op: NIET bij Karwei parkeren, het hek wordt afgesloten zodra de winkel dicht gaat). Het is wellicht verstandig om te Carpoolen, dit voorkomt onnodig overlast in de wijk.

Vanaf 18.30 uur ontvangen wij jullie met een glas Cava en een amuse. Om 19.00 uur start de uitleg en beginnen we met koken. Omstreeks 22:00 uur is deze culinaire kookavond afgelopen. Aangezien het ONDB de kosten voor deze bijeenkomst volledig voor haar rekening neemt, zijn wij genoodzaakt om eventuele no-shows door te belasten met een bedrag van € 50,- ex BTW.

Wij zien jullie graag jullie kookkunsten vertonen op 18 oktober.
Graag tot dan!
 

Van de voorzitter

Hans Zwetsloot
STOL architecten bv
(0252) 21 69 62

Koken is een kunst(je) . . . .

Beste Lezer,

Deze maand gaan we met de leden van het ONDB koken in de Kookerij. En dat wordt ongetwijfeld heel gezellig; zowel voor de mensen voor wie koken een (koud) “kunstje” is waar ze hun hand nu eenmaal niet voor omdraaien als voor de mensen die koken nog steeds als “kunst” zien, waarbij ze zelf alleen maar de kunstliefhebber en zeker niet de kunstenaar zijn . . . .  
Ook ik behoorde jarenlang tot die laatste categorie, waarbij ik er natuurlijk altijd wel voor zorgde dat ik de kok in kwestie (meestal mijn vrouw) steevast complimenteerde met het bereide eten, want stel je toch eens voor dat ik, als “té kritisch consument”, ineens zelf in de pannen zou moeten gaan roeren. En als een eventueel nieuw probeersel onverhoopt toch niet zo’n succes bleek te zijn, was zij het in de regel toch altijd zelf wel, die daar dan als eerste over begon en dan kwam er gelukkig vanzelf al geen hernieuwde poging meer voor dat betreffende gerecht . . . .

Naast het kunnen bakken of koken van een eitje was ik in die tijd qua “kookkunst” verder eigenlijk alleen nog maar in staat om water te laten aanbranden (wat op zich ook al best knap is). Verder kwam ik niet, maar dat wilde ik eigenlijk ook niet komen. Als mijn vrouw een dagje weg was werd er ofwel gauw even wat bij de snackbar gehaald ofwel werd er simpelweg geen “warm” gegeten. Want om nou eerst bijna een uur in de keuken te gaan staan om het daarna in vijf minuten op te eten om dan gelijk weer aan de vaat te “mogen” gaan beginnen, daar kon ik zelf nou niet echt warm voor lopen. En als ze dan een week weg zou zijn hoor ik jullie denken . . . . , nou, dan zou het zonder enig probleem gewoon zeven keer het eerdergenoemde dagprogramma van snackbar en/of brood worden . . . .  

Inmiddels is dat, helaas door omstandigheden, toch wel anders geworden. Mijn vrouw is door gezondheidsklachten niet echt meer in staat om lang te staan en dan wordt koken een verdomd moeilijke opgave en daarom moest ik uiteindelijk toch zelf “uit mijn comfort-zone” om “in de komfoor-zone” te gaan staan. En achteraf bezien is dat voor mij nog goed uitgepakt ook, want het heeft mijn zelfredzaamheid aanzienlijk vergroot en inmiddels draai ik mijn hand niet meer om voor een etentje van zes gangen . . . .

En dan blijkt koken ineens toch geen “kunst”, maar gewoon een “kunstje” te zijn. Dat kun je namelijk leren, ook al wil je dat aanvankelijk zelf niet geloven. Als je er maar voor open staat en als je het maar leuk leert vinden. En geloof me, naarmate het je meer lukt om alle dingen gelijktijdig op tijd af te krijgen, waardoor niet slechts de helft, maar gewoon álles op het bord heerlijk dampend opgediend kan worden, komt er ook meer vertrouwen. En meer vertrouwen leidt dan vanzelf weer tot meer durf en dan wordt koken geen straf meer maar wordt het juist ontspanning. Dus vóór je het weet sta je dan zélf nieuwe dingen uit te proberen om er daarna zélf ook eens achter te komen (en het zélf ook eens als eerste te bekennen) dat zo’n nieuw gerecht niet altijd een succes blijkt te zijn . . . .

Waar de één het juist geen enkel probleem meer vindt om aan het einde van de werkdag altijd maar weer in die file te “mogen” staan om daar juist even tot rust te kunnen komen, geldt dat voor mij inmiddels juist voor het in de keuken “mogen” staan. En mijn inspiratie komt daarbij in de regel nog “van boven” ook . . . ., want als ik van de zaak thuis kom, loop ik altijd eerst even naar boven om gedag te zeggen en hoor ik daar wel wat ik die dag “mag” gaan koken. Om daarna weer terug naar de keuken te gaan om weer met een grote glimlach “aan de kachel” te staan. Soms zelfs met een krantje en een wijntje erbij, want daar is inmiddels tussen het koken door geregeld ook nog wel eens tijd voor te maken. Kwestie van routine opbouwen . . . . 

Dus mocht je zelf eindelijk ook eens van “kunstliefhebber” naar “kunstenaar” willen transformeren dan is dit komende ONDB-event zondermeer de uitgelezen gelegenheid om ook van de “kookkunst” te komen proeven. Niet alleen vanwege de “kunst” (die is er immers volop die avond), maar juist ook vanwege het “kunstje” . . . .
           
Hans Zwetsloot

(voorzitter ONDB)