AANKONDIGING | 19-08-2015

Sail 2015


Meevaren met de intocht van SAIL 2015 op woensdag 19 augustus!

SAIL 2015, wie wil er niet bij zijn? SAIL is met het decor van de internationale Tall Ships het grootste publieksevenement van Nederland en is uitgegroeid tot het grootste gratis toegankelijke nautische evenement van Europa. Elke vijf jaar varen ruim 600 schepen vanaf IJmuiden door het Noordzeekanaal naar Amsterdam om af te meren in en rond de IJhaven. Van 19 t/m 23 augustus 2015 wordt SAIL alweer voor de negende keer georganiseerd.

Wij als organisatie hebben gedacht SAIL 2015 met elkaar te moeten ervaren. Zo’n bijzondere gebeurtenis, daar moeten wij als ONDB bij zijn, ook al is dat dan een keer niet op de gebruikelijke derde dinsdag van de maand. Nee, dit keer gaan we als ONDB overdag op woensdag 19 augustus 2015 met de intocht van SAIL meevaren. De intocht alsnog naar een dag eerder laten verplaatsen lukte zelfs ons niet . . . 

Dit houdt in dat wij die woensdag al om 8.30 uur ’s ochtends verzamelen bij Dekker Warmond (alwaar voldoende parkeergelegenheid is) om vervolgens om 9.00 uur met de tourbus naar Assendelft af te reizen. In Assendelft liggen de sloepen van Olympia Charters voor ons klaar. Na het nuttigen van een heerlijke kop koffie met appelgebak steken wij van wal. Deze bijzondere dag mag je gewoonweg niet missen. Hieronder tref je het programma van deze dag aan, met de uitdrukkelijke vermelding dat de tijden richttijden zijn:


08.30    verzamelen bij Dekker Warmond (Veerpolder 14, 2361 KV Warmond)

09.00    vertrek tourbus 

10.00    aankomst in Assendelft 

11.30    inschepen richting het Noordzeekanaal 

16.00    retour in haven waar we eventueel nog een borrel drinken met elkaar  

17.00    bus retour naar Dekker Warmond

18.00    einde programma
 
Voor de inwendige mens wordt deze dag goed gezorgd. Aan boord van de sloepen zal een uitgebreide lunchbox aanwezig zijn. Ook zal Patrick van der Hulst van Food Projects twee blikjes wijn per persoon aan boord verzorgen.   

Let op: 
Deze maand is onze bijeenkomst dus op een woensdag (19 augustus) in plaats van op een dinsdag! Er zijn voor deze dag maximaal 60 plaatsen beschikbaar, dus als je ook echt mee kunt geef je dan snel op. Plaatsing gaat op volgorde van binnenkomst van inschrijving. Houd bij deelname rekening met je kleding dat het op water koud kan zijn. Deze bijeenkomst zal plaatsvinden zonder introducees. 


Gezien de kosten van de organisatie van deze bijzondere bijeenkomst zijn wij genoodzaakt een no-show-fee in rekening te brengen van € 50,= als je zonder tijdige afmelding wegblijft. Indien je na inschrijving toch onverhoopt niet kan, vragen wij je uiterlijk 48 uur voor aanvang van deze bijeenkomst af te melden bij één van onderstaande projectleiders, zodat er dan eventueel nog een ander ONDB-lid meekan.

Van de voorzitter

Hans Zwetsloot
STOL architecten bv
0252-216962


Met zijn allen in hetzelfde schuitje . . . .


Beste Lezer,

Donderdag 20 augustus a.s. organiseren we als ONDB weer de jaarlijkse uitgaansdag voor de “Kinderen van de Voedselbanken” uit onze regio. Omdat we de sloepen van Olympia Charters dan nog in Assendelft hebben liggen (van de  ONDB-bijeenkomst van de dag ervoor) gaan deze kinderen, die allemaal toch een beetje in hetzelfde schuitje zitten, dit keer een wel heel unieke “werelddag” op het water beleven . . . .  
En wát voor dag . . . . Met vijf sloepen op reis over de toch wat grotere en ongetwijfeld drukbevaren wateren in en rondom Amsterdam, om vanaf het water alle majestueuze tallships te kunnen aanschouwen. Allemaal indrukwekkende schepen, zoals je die normaal alleen in avonturenboeken en -films (en in je dromen) tegenkomt. Een mooie combinatie van de nostalgische en imposante scheepvaarthistorie met het hedendaagse ‘waterleven’.

Dit keer dus eens wat anders dan de jaarlijkse dag op en rondom de Kaag, hoewel ook die dagen altijd weer supergeslaagd uitvallen, maar het SAIL-2015-evenement van dit jaar is té gaaf om het llnks te laten liggen. Dus alle piratenmutsen kunnen opgezet en alle ooglapjes kunnen voorgedaan worden. Hoewel dat laatste misschien niet zo slim is, want hoogstwaarschijnlijk komen ze aan hun beide ogen zelfs al royaal tekort om alle indrukken van die dag te kunnen registreren. En voor degenen die naar eigen oordeel niet over voldoende ‘zeebenen’ beschikken om in te schepen is er nog geen man overboord, want er is zoals altijd natuurlijk ook weer een sportief en creatief ‘walprogramma’ geregeld. Want ze moeten natuurlijk wel moe en voldaan naar huis; liefst op de terugweg al slapend in de bus . . . .

Gaaf dat we als ONDB er wederom weer in geslaagd zijn om deze jaarlijkse traditie weer voor de komende vijf jaar te garanderen. Met dank aan u allen; zowel aan de gulle inbrengers van de prachtige veilingkavels als aan de kooplustige bieders op de geslaagde ONDB-jubileumveiling. En bovenal grote dank aan al onze ONDB-vrijwilligers die zich de hele dag weer zullen inzetten om ook deze dag weer te laten slagen. ‘Chapeau’ voor jullie allen. Het vervult mij zondermeer met trots als ik zie hoe goed dit initiatief ieder jaar altijd maar weer uitpakt. Gewoon iets goeds doen voor een groep medemensen in de Duin- en Bollenstreek die dat goed kunnen gebruiken. En dát op een wijze dat we er gelijk voor zorgen dat juist ook die kinderen iets niet-alledaags “beleefd” hebben als ze na de zomervakantie weer op school komen. Want wat is er mooier voor een kind om zelf ook met een verhaal over een gave belevenis  aan te kunnen komen zetten. 

We hopen alleen wel dat we volgend jaar deze uitgaansdag dan weer voor andere kinderen zullen mogen organiseren, want dat zou betekenen dat de ouders van de huidige deelnemers inmiddels weer wat uit de financiële narigheid gekomen zijn. Hopen dus dat ze allemaal toch niet te lang in hetzelfde schuitje blijven zitten . . . .

    
Hans Zwetsloot

(voorzitter ONDB)