AANKONDIGING | 21-07-2015

Met de wind in de zeilen…

Voor iedere ondernemer is het belangrijk om vooruitgang te boeken. Stilstand is toch achteruitgang. We spreken dan ook graag over de wind in de zeilen hebben. 
De avond zal plaatsvinden bij de sinds kort geopende tweede locatie van Lunchroom en Brasserie Hemels. Daar zullen wij onder het genot van een hemels drankje en hapje genieten van ondernemers met de wind in de zeilen.
Van harte welkom vanaf 19.30 uur aan de Heereweg 232 te Lisse. Dan starten wij de avond met een heerlijk kopje koffie waarna om 20.00 uur het officiële programma van start gaat.

Wij beginnen uiteraard bij de gastvrouw en gastheer Ilona en John van den Wijngaard. Zij gaan ons kort vertellen over hun passie en ondernemerschap in de horeca en hoe zij zorgen dat ze de wind in de zeilen hebben. Deze twee gepassioneerde horeca ondernemers zorgen er dagelijks voor dat veel mensen in de regio met een fijn gevoel hun mooie zaken uitlopen. Maar ook voor ondernemers uit de regio hebben zij veel te bieden. 
Daarnaast hebben wij voor deze avond nog een speciale gast uitgenodigd. John Schouten is sinds jaar en dag lid van de ONDB en velen zullen hem kennen van zijn activiteiten bij B&J Partyverhuur services en Le Chateau vloeren.

Een aantal jaar geleden heeft hij zijn Partyverhuurservice verkocht en is hij met zijn gezin de wereld rond gezeild. Op deze avond gaat John ons zeker meer vertellen over zijn passie en zijn drive voor ondernemerschap en hoe hij zijn dromen heeft weten waar te maken.

Al met al een leuke en leerzame avond en misschien krijgt u op deze avond ook wel een briesje in de rug!
Uiteraard is er weer de mogelijkheid om kosteloos een introducee kennis te laten maken met het ONDB-netwerk.

Wij zien jullie graag op 21 juli om 19.30 uur bij Brasserie Hemels in Lisse.Correctie!
In het voorwoord van de uitnodiging heeft Hans Zwetsloot vorige week abusievelijk een verkeerde datum genoemd voor de reguliere ONDB bijeenkomst in augustus. Deze bijeenkomst, die volledig in het teken staat van SAIL 2015, vindt plaats op WOENSDAG 19 augustus. Een dag later is het dagje uit voor de kinderen van de voedselbank. Ook deze staat in het teken van SAIL 2015. Hierover later meer.  

Van de voorzitter

Hans Zwetsloot
STOL architecten bv
(0252) 21 69 62

Afspraak is afspraak . . . .Beste Lezer,

In een wereld die alsmaar sneller en communicatiever wordt moeten we er voor waken dat de “vluchtigheid” van sommige  beslissingen ze niet al te vrijblijvend laat worden . . . . 
Stel, je organiseert een mooi feest voor je hele familie en voor al je vrienden, maar je hebt naar alle waarschijnlijkheid geen plaats voor iedereen. Maar ja, het feest is té leuk om te doen en het is inmiddels al een gerenommeerde traditie, waar iedereen naar toe wil en iedereen naar uitkijkt. Dus het niet meer organiseren ervan is geen optie. Dan zou het zo maar kunnen zijn dat je iedereen vraagt om zich vooraf aan te melden en dat er op enig moment, een vooraf aangekondigde, aanmeldingsstop is. Degenen die zich daarna nog zouden willen aanmelden kunnen dan altijd nog “op de reservebank”, voor het geval er op het laatste moment onverhoopt nog iemand af zou vallen, maar áls ze daar dan voor kiezen zou het wel zo prettig zijn als ze op dat latere moment dan wel nog steeds beschikbaar zouden zijn . . . .  

Op die manier zou het toch moeten lukken om het feest optimaal te laten slagen en daarbij de op het maximale personenaantal afgestemde kosten ook maximaal te benutten; en vooral ook om de minste mensen teleur te hoeven stellen. Die paar afzeggingen op het laatste moment neem je daarbij voor lief en je maakt alsnog een aantal mensen van de reservelijst blij. In de praktijk kunnen er daar dan toch een aantal mensen ineens niet meer van, maar met een middagje telefoneren krijg je uiteindelijk toch nog relatief gemakkelijk elke plek bezet . . . .  Gaaf, een volle bak ! Hoe lullig is het dan als er zonder enig bericht toch een aantal mensen, die zich vooraf wel aangemeld hebben, zomaar niet komen opdagen . . . .

Wie dit verhaal goed op zichzelf geprojecteerd heeft zou zich nu ook moeten kunnen verplaatsen in de mensen van de Activiteitencommissie, die vorige maand de sloepentocht georganiseerd hebben. Bij eerdere ONDB-evenementen is het fenomeen van no-shows helaas ook wel voorgekomen, maar dit keer is het echt de spuigaten uitgelopen met wel zo’n tien wegblijvers. En daar balen we goed van !

Het kan toch niet zo zijn, dat je je gauw maar even opgeeft om alvast een plekje gereserveerd te hebben om daarna wel te zien of je nu wel of niet komt. Ook al blijft er dan mogelijk een stoeltje leeg . . . . Die aanmeldknop is toch bewust ingedrukt ? Afspraak is toch afspraak ? Zo zou je zelf als organisator namelijk ook niet behandeld willen worden en zo ga je dus ook niet met je gastheren om. Zeggen dat je komt betekent ook echt “komen” en mocht er onverhoopt toch iets tussen gekomen zijn, dan zoek je in ieder geval even persoonlijk contact met de organisatoren voor een oplossing.

Voor die late afzegging is dan in de regel echt wel begrip en dan hebben die tenminste nog de gelegenheid om waar mogelijk nog passende actie te kunnen ondernemen.
Vooraf hadden we aangekondigd dat voor no-shows een boete zou gelden, zoals we dat bij eerdere ONDB-events met maximale deelnemersaantallen ook vooraf wel eens hebben gedaan. Tot op heden hebben we achteraf altijd nog ons hand over ons hart gestreken voor de no-shows, maar dat doen we dit keer dus niet meer. Afspraak is immers afspraak; zowel ten aanzien van het “beloven om te komen” als ten aanzien van het “beloven van de boete”.

Ik hoop van harte dat de betreffende no-shows, mede gelet op bovenstaande verhaal, begrip kunnen hebben voor onze houding en dat ze uiteindelijk ook niet de teleurstelling in ons maar juist in zichzelf zoeken. Daarna moet het gewoon weer over kunnen zijn en gaan we er met zijn allen gewoon weer met frisse zin tegenaan. Ik hoop ook dat het ieder van ons bewust maakt van het belang van een juist gebruik van onze aan-/afmeldprocedure.

Komende augustus hebben we weer zo’n uniek, maar ook weer gemaximeerd ONDB-evenement. De 20e augustus gaan we overdag met sloepen meevaren tussen de tallships van Sail2015 op het Amsterdam-Rijnkanaal. Te mooi om niet te doen, maar met name door de recente overheidsbemoeienis, niet op het laatst nog even “opschaalbaar” naar een hoger deelnemersaantal.

Dus in de toekomst (en zéker bij ons straks komende Sail-event) willen we eigenlijk nooit meer met no-shows te maken hebben. Dus meld je in het vervolg alleen aan als je ook écht in staat bent om te komen . . . . en kom dan ook. Want vanaf nu geldt: afspraak is afspraak . . . .
           
Hans Zwetsloot
(voorzitter ONDB)