VERSLAG | 21-04-2015

Het ONDB gaat de ruimte in met André Kuipers.

Op 21 april jl. beleefden wij in theater de Muze in Noordwijk een bijzonder geslaagde afsluiting van ons 15-jarige jubileumjaar. Dit keer waren niet alleen onze leden uitgenodigd voor de maandelijkse netwerkavond, maar waren ook onze partners en onze kinderen welkom. Met André Kuipers als inspirerende spreker werd het voor alle ruim 300 aanwezigen een meer dan gedenkwaardige avond.
Na een korte opening door Hans Zwetsloot nam André Kuipers de microfoon over om die, zonder ook maar één keer 'eh' te zeggen, pas twee uur later weer af te staan. Vol passie en met een heerlijk gevoel voor humor werden alle aanwezigen ademloos meegezogen in het levensverhaal van deze unieke ruimtepersoonlijkheid. Vanaf de foto van de 12-jarige André, die toen al droomde van een 'baan om de aarde', kwam het verhaal al vrij snel bij die ene unieke advertentie, die destijds écht in de krant gestaan heeft: 'Nederlandse astronaut gezocht'. Na een lange en strenge selectieprocedure, die hem over de hele wereld voerde, behaalde hij na meer dan 100 pittige examens uiteindelijk zijn astronautendiploma. Eindelijk klaar om mee te gaan op ruimtemissie, hetgeen hem uiteindelijk twee keer gegund werd, met het Europese ruimterecord als bekroning.
Het verhaal van de lancering tot de landing dat volgde werd ondersteund met unieke foto's en filmopnames van zijn verblijf in het International Space Station en van de aarde in al haar schoonheid en haar extremiteiten. Het ruimteleven aan boord kwam uitvoerig aan bod, tot aan het sporten en het toiletbezoek toe. Daarnaast passeerden uiteraard ook de veelal betoverende beelden van bliksemstormen, sterrenhemels, woestijnen, vulkaankraters, oceaanbeelden en het noorderlicht de revue. Aansluitend was er nog een onderhoudende vragenronde en konden alle kinderen tenslotte ook nog op de foto met André, waarbij hij op aimabele en geduldige wijze aandacht had voor iedereen. Wát een fantastische en inspirerende man….
 
Voor wie dit leest en erbij was ongetwijfeld een herbeleving van deze bijzondere avond. Voor wie er niet bij was de bevestiging dat men iets unieks gemist heeft. 
Bekijk hier het foto verslag Layer 1