AANKONDIGING | 26-04-2014

De Zwarte Tulp


Speciale ONDB-actie voor Musical de Zwarte Tulp op zaterdag 26 april! De social media staan er al bol van en de recencies zijn lovend. Vele mensen hebben hem al gezien, dus zorg dat u achteraf geen spijt heeft… Mis het niet nu het nog kan!
 
Speciaal voor alle leden van het ONDB heeft de activiteitencommissie voor de allerlaatste voorstelling van deze unieke musical De Zwarte Tulp een mooie aanbieding kunnen regelen.

Voor de prijs van € 32,50 p.p. krijg je een toegangsbewijs voor de musical + 10 consumptiemunten (2 of 3 munten per consumptie) normale prijs € 46,-.

Dus ben je nog niet geweest, of wil je dit schouwspel nogmaals komen bekijken, bestel dan direct je kaartjes via de website www.dezwartetulp.com/ONDB (deze aanbieding geldt ook voor alle vrienden en familieleden die mee willen!). Gebruik bij het bestellen de code 'dezwartetulp'. Na het bestellen (en betalen) ontvangt u de kaartjes per mail. Met de kaartjes kunt u aan de zaal uw consumptiemunten ophalen. De musical wordt opgevoerd in het “Moolenaar Tulpen Theater”, Loosterweg 33 Voorhout.

LET OP! 
Auto’s parkeren kan alleen op de parkeerplaas van de bloemententoonsteling Keukenhof (€5,-) waarna je per pendelbus GRATIS wordt vervoerd naar het theater (en weer terug). Op de fiets ben je uiteraard wel bij het theater welkom.
 
Veel ONDB-leden zetten zich direct (als speler) danwel indirect (vanuit de organisatie) in voor deze geweldige musical. Reden te meer om (nogmaals) een kijkje te komen nemen.

Kijk voor een mooie impressie op https://www.youtube.com/watch?v=muuTMkvRJnQ.
 
 
 
Hierbij nog wat achtergrondinfo over deze musical:
 
De Zwarte Tulp speelt zich af in de Republiek der Zeven Verenigde Provinciën, ten tijde van het 'Rampjaar 1672'. Het is de tijd dat Nederland zeer rijk en welvarend is en een hoofdrol voor zich opeist in de wereldpolitiek. Nederland is een wereldmacht.

Vanwege de grote rijkdom van de Republiek besluiten Frankrijk, Engeland en de bisschoppen van Keulen en Munster gelijktijdig ons kleine land te veroveren. De regering had de verdedigingswerken laten verslonzen en al gauw zijn grote delen van de Republiek veroverd. 

Het ontevreden volk barst in woede uit, roept massaal om de Prins van Oranje en lyncht uiteindelijk in Den Haag Johan de Witt, raadpensionaris van de regering. Diens broer Cornelis overleeft het ook niet.

Tegen deze achtergrond speelt het verhaal van De Zwarte Tulp zich af. Het Tulpengenootschap van Haarlem looft 100.000 gulden uit voor degene die de eerste zwarte tulp kweekt. Een jonge kweker uit Lisse neemt de uitdaging aan. Hij wordt gadegeslagen door zijn jaloerse buurman, die al snel een vals plan smeedt.

De kweker, van Baerle, is namelijk de peetzoon van Cornelis de Witt. Deze laatste heeft hem in vertrouwelijke documenten in bewaring gegeven en dat heeft de buurman gezien. Hij geeft van Baerle aan en hoopt er na zijn arrestatie met diens eerste zwarte tulp vandoor te gaan.

Van Baerle wordt gearresteerd en veroordeeld wegens verraad. Op het laatst krijgt hij gratie en wordt zijn doodvonnis omgezet in levenslang. Een straf die hij moet uitzitten in slot Teylingen.

Daar wordt hij verliefd op de dochter van de cipier, Rosa. Ze hebben voor de neus van de buurman de tulpenbollen naar binnen gesmokkeld en besluiten de eerste zwarte tulp te kweken. Maar, de grimmige cipier Gryphus doet er alles aan om van Baerle te dwarsbomen.

Zaken komen in een versnelling. Het publiek is getuige van een zinderende finale in Haarlem en de Bollenstreek.
 
Het is de allerlaatste kans om dit spektakel te kunnen aanschouwen. Wat is er nou mooier dan bij de laatste voorstelling aanwezig te zijn...!

Van de voorzitter

Hans Zwetsloot
STOL architecten bv
(0252) 21 69 62