VERSLAG | 05-02-2014

Tweede Kamer Special

Op woensdagmiddag 5 februari jl. verzamelden bijna 60 ONDB leden zich op het parkeerterrein bij het Northgo College in Noordwijk. We vertrokken in de touringcar van Brouwer’s Tours, met een kopje koffie richting Den Haag. Rik Kentie van Have Fun Events verzorgde er nog een lekkere koek bij. Het ‘schoolreisjes’ gevoel was compleet. 
Bij Dudok in Den Haag stonden er al verschillende lange tafels gedekt voor de Haagse lunch. Dit 12-uurtje (broodje kroket, broodje eiersalade en een kopje tomatensoep) was een goede start voor de kleine wandeling naar de overkant richting de Tweede Kamer. De veiligheidscontrole bij de ingang van de Tweede Kamer leek nog wel strenger dan die op Schiphol en zorgde voor wat oponthoud.

Eènmaal binnen in het gebouw kregen we een korte film te zien waarover wat vragen gesteld werden. De aanwezige leden bleken behoorlijk goed op de hoogte te zijn van het reilen en zeilen in de Tweede Kamer. Daarna werden we in twee groepen rondgeleid door twee ‘senior’ rondleiders. Eén groep was op de publieke tribune getuige van een procedure vergadering over de zorg. De andere groep zat op de tribune op het moment dat de heer Plasterk ter verantwoording geroepen werd over het wel of niet verzamelen van 1,8 miljoen telefoongegevens door de Nederlandse veiligheidsdiensten. Verder hebben we de indrukwekkende ‘oude bibliotheek’ ofwel de handelingenkamer, de gerenoveerde Oude 2e Kamer met moderne kroonluchters en de eregalerij met schilderijen van voormalige Kamervoorzitters bezocht. 
Alvorens we aan het diner bij Dudok gingen, verzamelden we eerst in de nagebouwde Plenaire Zaal van ProDemos. Hier gaf Frans van Drimmelen van Dröge & van Drimmelen een presentatie. Er was een leuke interactie tussen publiek en spreker die ons alle ‘ins and outs’ vertelde over lobbyen in Den Haag. Dit leidde soms tot discussies over de vraag waar je de grens trekt tussen de wensen van de klant en je eigen normen en waarden. Tijdens het dinerbuffet dat bij Dudok klaar stond werd nog uitgebreid nagepraat over deze informatieve middag. Rond 21.00 uur werden we weer netjes met de touringcar afgezet in Noordwijk. Al met al een bijzondere ervaring voor de aanwezige leden en een geslaagde special. 
 
Graag tot ziens op een volgende (special) bijeenkomst.
Bekijk hier het foto verslag Layer 1